Antep Fıstığı
İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği | Antep Fıstığı
b4095d663a854c26b17f56948901c22d.jpg
Pistacia familyasından türeyen Antep Fıstığı'nın anavatanı Yakındoğu, Akdeniz ve Batı Asya bölgesidir. Çekirdeği olan yeşil tohumu, onu koruyan sert kabuğu kırılarak tüketilir. Antep fıstığı (içi) atıştırmalık olarak çok rağbet gördüğü gibi salam, sosis gibi et ürünlerinde; şekerleme sektöründe dondurma, kek, çikolata, lokum, baklava ve diğer geleneksel Türk tatlılarında da kullanılmaktadır. Üretimi Ürünün dünyadaki en önemli üreticilerinden olan çiftçilerimiz, iç ve dış taleplere karşılık vermek için Antep fıstığı ağaçlarına yatırım yapmayı ve ekim alanlarını arttırmayı sürdürmektedir. Profesyonel anlamda Antep fıstığı yetiştiriciliği, 1948'de 11.4 hektarlık alana kurulan Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği ile başlatılmıştır. Günümüzde bu Çiftlik Türkiye'de Antep fıstığı araştırma alanında önemli bir yer edinmiş olup bu amaç uğruna ayrılan bölge 10.7 milyon hektara ulaşmıştır. Antep Fıstığı'nın tadı ve sağlığa faydalı besin değeri, gıda endüstrisindeki talebini yükseltmektedir.
Bu benzersiz tat ve aroması sayesinde Antep Fıstığı'nın uluslararası piyasalarda yüksek rağbet görmektedir.